Herkese merhabalar,
Öncelikle saygıyla ve (özellikle son zamanlarda daha daha çok) özlemle andığımız Atamızın bu ülkenin ve dünyanın tüm çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını gönülden kutluyorum.
Ben bir konuya açıklık getirmek istiyorum bu yazımda.5 yıllık üniversitemin ardından son 2 yılında uzmanlaştığım Süt Teknolojisi Bölümü ile ilgili çok bilinen bir yanlışı size aktarmak istiyorum.
Süt dünyanın mucizevi sıvıları arasında yer alır.Sütten yapılan bir çok ürün grubu da benzer şekilde vücudumuzda mucizeler yaratabilir.
Ben bu yazıda yoğurttan bahsetmek istiyorum.Eğrisi ile doğrusu ile.Sütten fermente ederek yani mayalanarak yapılan yoğurt 2 tane yararlı bakterinin birbiriyle ortak yaşamı sonucu elde edilir.Birçok hastalığa iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Son yıllarda çıkan piyasada satılan yoğurtlar antibiyotik içermekte söylemlerine şa-şı-rı-yo-rum. Neden mi antibiyotik içeren (antibiyotik vurulan hayvanlardan geçen antibiyotik kast edilmekte) süt fermente edilemez.Yoğurt bakterileri hassas mikroorganizmalar olup antibiyotikli sütlerde yaşayamazlar.Yoğurtlara belli firmalar katkı katıyor mu sorusuna maalesef evet cevabını üzülerek veriyorum.Fakat bütün firmalar mı? Tabiki hayır.Belli firmalar analiz raporlarını zaten paylaşıyorlar.
Peki evde yapsak olmaz mı sorusuna gelelim.Evde de yoğurt yapılır ama nasıl yada nasıl doğru yapılır?Öncelikle ve öncelikle süt paçal yani karışık olmamalı.Mümkünse tek hayvanın sütü olması daha iyi.Ve kesinlikle ve kesinlikle hayvanın hasta olmadığından emin olmalıyız.Sütten bulaşan (bazı hastalıklar ömür boyu devam ediyor brusellozis gibi)hastalıklar ne yazık ki ülkemizde yadsınmayacak derecede fazla.
Ve sütün ısıl işlemi.Sütü kesinlikle kaynatmamalıyız !Sütü 63 derecede 30 dakika ya da 72 derecede 15 saniye sürede pastörize ederiz.Sonrasında benmari usulu soğuk su-buzlu su ile 6 derecelere soğutabiliriz. Bu işlem stabildir endüstride daha gelişmiş teknolojiler ile uygulanmakta sadece.
Yoğurt yapımında ise süt 42-45 derece arası yeni yoğurttan(kesinlikle ekşimiş yoğurt değil) mayalayarak fermente edip kullanılabilir.Eğer dereceler (herkesin evinde gıda termometresi olmalı bence fiyatları 30-40 tl arası ) öneme alınmazsa yararlı bakteri kayıpları olmaktadır.
Ben belli markaların yoğurdunu tüketiyorum. 4 yaşında olan yeğenime de aynısını uygulatıyorum. Fakat bir husus var.Bebeklik döneminde hazır pastörize sütten günlük yoğurt mayalamıştık. Nedenine gelince yoğurt saatler ilerledikçe laktik asit üretir.Laktik asidi ilerlemiş yoğurdu bebekler sindirim sistemi gelişmediğinden sindiremez.Piyasadaki ürünler 1 günlük olduğu için bebeklere tavsiye edilmez.Ama bu laktik asit sindirimi tamamen bebekler içindir.Çocuklar ve yetişkinler için sıkıntı yok.Bizlerde sindirimi teşvik eder hatta bir çok ilaç laktik asitle kaplanmaktadır ki mideye zarar vermeden emilebilsin diye.
Birçok kişi bir sürü bilgi ile kafa karıştırıyor bu aralar.Umarım bu yazının size faydası olur kafa karışıklığınızı biraz sizden uzaklaştırır diyorum.
Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum herkese:)
Öncelikle saygıyla ve (özellikle son zamanlarda daha daha çok) özlemle andığımız Atamızın bu ülkenin ve dünyanın tüm çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını gönülden kutluyorum.
Ben bir konuya açıklık getirmek istiyorum bu yazımda.5 yıllık üniversitemin ardından son 2 yılında uzmanlaştığım Süt Teknolojisi Bölümü ile ilgili çok bilinen bir yanlışı size aktarmak istiyorum.
Süt dünyanın mucizevi sıvıları arasında yer alır.Sütten yapılan bir çok ürün grubu da benzer şekilde vücudumuzda mucizeler yaratabilir.
Ben bu yazıda yoğurttan bahsetmek istiyorum.Eğrisi ile doğrusu ile.Sütten fermente ederek yani mayalanarak yapılan yoğurt 2 tane yararlı bakterinin birbiriyle ortak yaşamı sonucu elde edilir.Birçok hastalığa iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Son yıllarda çıkan piyasada satılan yoğurtlar antibiyotik içermekte söylemlerine şa-şı-rı-yo-rum. Neden mi antibiyotik içeren (antibiyotik vurulan hayvanlardan geçen antibiyotik kast edilmekte) süt fermente edilemez.Yoğurt bakterileri hassas mikroorganizmalar olup antibiyotikli sütlerde yaşayamazlar.Yoğurtlara belli firmalar katkı katıyor mu sorusuna maalesef evet cevabını üzülerek veriyorum.Fakat bütün firmalar mı? Tabiki hayır.Belli firmalar analiz raporlarını zaten paylaşıyorlar.
Peki evde yapsak olmaz mı sorusuna gelelim.Evde de yoğurt yapılır ama nasıl yada nasıl doğru yapılır?Öncelikle ve öncelikle süt paçal yani karışık olmamalı.Mümkünse tek hayvanın sütü olması daha iyi.Ve kesinlikle ve kesinlikle hayvanın hasta olmadığından emin olmalıyız.Sütten bulaşan (bazı hastalıklar ömür boyu devam ediyor brusellozis gibi)hastalıklar ne yazık ki ülkemizde yadsınmayacak derecede fazla.
Ve sütün ısıl işlemi.Sütü kesinlikle kaynatmamalıyız !Sütü 63 derecede 30 dakika ya da 72 derecede 15 saniye sürede pastörize ederiz.Sonrasında benmari usulu soğuk su-buzlu su ile 6 derecelere soğutabiliriz. Bu işlem stabildir endüstride daha gelişmiş teknolojiler ile uygulanmakta sadece.
Yoğurt yapımında ise süt 42-45 derece arası yeni yoğurttan(kesinlikle ekşimiş yoğurt değil) mayalayarak fermente edip kullanılabilir.Eğer dereceler (herkesin evinde gıda termometresi olmalı bence fiyatları 30-40 tl arası ) öneme alınmazsa yararlı bakteri kayıpları olmaktadır.
Ben belli markaların yoğurdunu tüketiyorum. 4 yaşında olan yeğenime de aynısını uygulatıyorum. Fakat bir husus var.Bebeklik döneminde hazır pastörize sütten günlük yoğurt mayalamıştık. Nedenine gelince yoğurt saatler ilerledikçe laktik asit üretir.Laktik asidi ilerlemiş yoğurdu bebekler sindirim sistemi gelişmediğinden sindiremez.Piyasadaki ürünler 1 günlük olduğu için bebeklere tavsiye edilmez.Ama bu laktik asit sindirimi tamamen bebekler içindir.Çocuklar ve yetişkinler için sıkıntı yok.Bizlerde sindirimi teşvik eder hatta bir çok ilaç laktik asitle kaplanmaktadır ki mideye zarar vermeden emilebilsin diye.
Birçok kişi bir sürü bilgi ile kafa karıştırıyor bu aralar.Umarım bu yazının size faydası olur kafa karışıklığınızı biraz sizden uzaklaştırır diyorum.
Keyifli ve sağlıklı günler diliyorum herkese:)
.jpg)
Yorumlar
Yorum Gönder